Новини

© Етюд-и-те на София

ПОЛЗИ ОТ ВАЛИДИРАНЕТО

До всяка врата на превозните средства, както и на бариерите на входовете на метрото, има разположени специални устройства – валидатори, на които пътниците трябва да валидират превозния си документ. Валидирането трае няколко милисекунди и е безопасно и безконтактно. Това е начинът за самотаксуване – ако за превозен документ се използва телефон или смарт устройство с NFC, банкова карта, електронен билет, карнетка за 10 пътувания и др. А ако пътникът е с абонаментна карта – с валидирането се удостоверява наличието на редовен превозен документ. Но валидирането носи и конкретни ползи за пътниците.

Например:

·      При валидиране с новите смарт карти устройството на вратата предоставя важна и полезна информация за пътника – докога е валидна картата, колко пътувания остават и други.

·      Предотвратяване на злоупотреби. В случай, че пътникът е загубил картата си и е подал сигнал, друг пътник не може да използва повече картата. 

·      Данните от валидаторите ще дадат възможност за подобряване на тарифите и ефикасността на градския транспорт. Събраната информация се обобщава и анализира и впоследствие се правят препоръки за начините за тарифиране на пътуванията – дали да се плаща за време, за разстояние, за зони или други.


С различните възможности за таксуване и валидиране с новата система, пътуването с обществения транспорт става по-удобно и бързо за пътниците.